Hozzávalók
Füstölt tojás
Karfiolok
Mandulás aioli
Borajánlat
Elkészítés
Füstölt tojás
A tojásokat megfőzzük: forrásban lévő vízben 5 (ha nagyobbak 5,5) percet főzzük, majd hideg, jeges vízben lehűtjük. A tojásokat megrepesztjük finoman, és így fogjuk megfüstölni őket.
Füstölőpisztollyal belőjük a füstöt egy mély edénybe és fél órát benne hagyjuk a tojásokat. Ha nincs pisztolyunk, a forgácsot perzseljük meg és tegyük egy edénybe, és egy rácson helyezzük rá a tojásokat.
Ha kész, pucoljuk meg óvatosan.
Karfiolsteak
A karfiol alsó feléből vastagabb, ujjnyi szeleteket vágunk, sózzuk, majd olívaolajon elkezdjük szép lassan pirítani, amikor már színt kap, vajat adunk alá és locsolgatjuk, amíg meg nem puhul.
Karfiolkuszkusz
A karfiolok rózsáit lereszeljük és finoman megsózzuk. Tárkonnyal ízesítjük.
Karfiol szeletek
A karfiolokat leszeleteljük, sózzuk, olívaolajjal, chilivel, limelével ízesítjük (ez fogja elkészíteni a szeleteket, marinálni).
Karfiolrózsák
A maradék karfiolrózsákat levágjuk, megformázzuk és sós vízben blanchírozzuk őket.
Mandulás aioli
Az olaj nélkül egy botmixerrel elkezdjük turmixolni az alapanyagokat, amennyire finomra csak tudjuk, majd elkezdjük hozzácsurgatni az olajat, amíg majonéz állagot nem kapunk. Ízesíthetjük még sóval, citromlével.