Hozzávalók
Bárány
Citrusos szójaszósz (ponzu)
Retek
Uborka
Borajánlat
Elkészítés
Bárány
A bárányt és a csontokat megtisztítjuk a hártyáktól, sózzuk, majd forró serpenyőben először olajon alaposan körbepirítjuk, majd 180C-os sütőben 4-5 percig sütjük.
Ugyanabban a serpenyőben elkezdjük újra pirítani és habzó vajban, fokhagymával, kakukkfűvel locsolgatjuk erőteljesen, amíg teljesen el nem készül, és legalább 5-8 percet pihentetjük még felvágás előtt.
Citrusos szójaszósz (ponzu)
Kikeverjük a szójaszószt vízzel, cukorral, majd felforraljuk és a keményítővel mártás állagúra sűrítjük.
Hozzáadjuk a citrusokat, gyömbérlevet. Kellemesen savanykás-édeskés komplex szószt kapunk.
Retek
Leszeleteljük a retket szalagokra, majd egy részüket sózzuk, citromlével átforgatjuk.
A szalagok másik részét julienne-re szeleteljük a salátához.
A szalagokból kis korongokat is kiszúrhatunk, amit szintén sózunk, citromozunk.
Egy karalábévájóval apró golyókat formázunk és az ecetben kis vízzel, cukorral, sóval felforraljuk, majd hagyjuk benne kihűlni.
Uborka
A kígyóuborkából, hasonlóképp, mint a reteknél, szalagokat és julienne-ket vágunk, és ugyanúgy ízesítjük.
Az apró uborkagolyókat pedig ugyanúgy sós-cukros ecetes vízbe forgatjuk, csak hidegen.
Salátát keverünk a retek és uborka julienne-ekből, amihez vágunk még chilit, gyömbért, újhagymát, ízesítjük sóval, szezámolajjal és lime-mal.
Karfiolrózsák
A maradék karfiolrózsákat levágjuk, megformázzuk és sós vízben blanchírozzuk őket.
Mandulás aioli
Az olaj nélkül egy botmixerrel elkezdjük turmixolni az alapanyagokat, amennyire finomra csak tudjuk, majd elkezdjük hozzácsurgatni az olajat, amíg majonéz állagot nem kapunk. Ízesíthetjük még sóval, citromlével.