Hozzávalók
Báránypástétom
Hagymák
Medvehagyma salsa
Saláta
Borajánlat
Elkészítés
Báránypástétom
Az alapanyagokat alaposan összegyúrjuk, ízesítjük, sózzuk.
A sósság ellenőrzéséhez süssünk serpenyőben egy kis darab fasírtot, akkor jó ha enyhén sós beütést kap, mert hidegen kevésbé érződik.
A masszát kétféleképpen készíthetjük el, attól függően, hogy mi áll rendelkezésünkre.
Megsüthetjük pástétomformában 180C-os sütőben 1 óra alatt, majd egy súllyal lepréselve legalább 12 órán át hűtjük.
Valamint vízfürdőben is elkészíthetjük.
Ehhez a pástétomformát kibéleljük fóliával, ebbe beletesszük a masszát, becsomagoljuk, vákuumgéppel először kétszer kiszívjuk a levegőt (de nem zárjuk még le a zacskót!), majd a harmadiknál teljesen levákuumozzuk.
Fontos hogy teljesen le legyen zárva légmentesen.
59C-on 12 órán keresztül készítjük, majd hűtőben még legalább 12 órán keresztül hűtjük.
Mindkét elkészítéssel tökéletes pástétomot kapunk.
Hagymák
A fehérhagymát vékony karikára szeleteljük, majd finoman megsózzuk és hagyjuk állni pár percet.
A lilahagymát vékony cikkekre vágjuk, majd felforraljuk a balzsamecetet, ugyanannyi vízzel, csipet cukorral, sóval.
1 percet forraljuk benne a lilahagymát és hagyjuk a lében kihűlni.
Medvehagyma salsa
A medvehagymát elkezdjük lassan leturmixolni a darabolt petrezselyemmel, reszelt citromhéjjal, majd elkezdjük hozzáönteni az olívaolajat, közben megsózzuk. „Pesto”-szerű állagot készítünk.
Saláta
A szívsalátát kettévágjuk. Olívaolajjal, citrommal, sóval enyhén átkenjük úgy, hogy a levelek közé is kerüljön bőven. Hasonlóan járunk el a salsával, majd megdíszítjük a hagymákkal a tetejét.